zondag 25 juni 2006

Danie De Wet Chardonnay Sur Lie






Vis moet zwemmen, dus dronk ik bij de zalm van de grill deze mooie unwooded Chardonnay sur lie. Sur lie is de benaming die ik eigenlijk alleen nog maar op de Muscadet had zien staan en het betekent zoveel als: op troep. Nouja, bij wijze van spreke, de wijn ligt in dit geval in grote roestvrijstalen tanks op zijn eigen droesem, dat komt de smaak ten goede. Het leuke is dat deze techniek bijna alleen in Frankrijk wordt toegepast maar deze meneer De Wet heeft het dus ook met zijn chardonnay gedaan. Het resultaat is een prachtige elegante witte wijn. Heerlijk fris en een goede verhouding van zuren en fruit. Zachte nootachtige afdronk en dankzij maar 12% alcohol lekker licht verteerbaar.


Gewoon te koop bij Albert Heijn, in de kist van de vrienden van de goede wijn, voor nog geen 9 euro!

Meer info over deze Chardonnay is te vinden op de homepage van de maker.


"Grown from grapes in the beautiful Breede River Valley in the Robertson region of South Africa. Danie prefers this wine unwooded to retain maximum freshness in its full ripe flavours of apple and lemon while its sur lie complexity gives a long nutty finish. "

Over de 2001 variant was men al te spreken:
"One of the most elegant Chardonnays in the world for the money"
- The Guardian's Malcolm Gluck on Danie de Wet Chardonnay sur lie 2001 (05/11/2001)

En in 2005 won deze wijn zilver op de Veritas 2005, ook iets om trots op te zijn. Helaas is dat niet terug te vinden op de fles.

dinsdag 20 juni 2006

Vinez Shiraz en Vinez Shiraz Rose

Vinez, ecolabel én fairtradekeurmerk, dat is prachtig! En dan ook nog eens twee voor de prijs van één... hier legt iemand grof geld op toe dat kan bijna niet anders... Enfin, eerst maar eens proeven of het wat is. Zo zo, dat is niet verkeerd, vol, stevig en toch echte doordrinkwijn. De rode shiraz lekker stevig, gespierd, klein pepertje en vol fruit. De rosé shiraz is zacht en vriendelijk, blijft lekker even hangen, genietwijn voor deze zomer!

De wijnen zijn afkomstig van de Zuid-Afrikaanse plantage Stellar Organics. Dit bedrijf werkt volgens de voorwaarden van de Stichting Max Havelaar. De wijnboeren van Stellar Organics krijgen een eerlijke prijs voor hun druiven. Met deze 'fair trade' hoopt de Stichting Max Havelaar een bijdrage te kunnen leveren aan een verbeterde positie van boeren en plantagewerkers in ontwikkelingslanden.


Naast het Max Havelaar keurmerk zijn de wijnen ook voorzien van het Eko keurmerk. Bij Stellar Organics worden de druiven met de hand geplukt en op ambachtelijke, biologische wijze verbouwd en gebotteld.






Van Mywinebutler.nl:

"Braai, heet de barbecue in Zuid-Afrika. De mooiste daar was op een heuveltop, vanwaar je in de verte de Tafelberg kon zien. De zon ging onder en kleurde de Tafelberg in oranje, rode, paarse vlam-men. De houtskool gloeide, vonkte af en toe. De kleuren van de wijnen konden we al gauw niet meer onderscheiden, maar zowel rood, rosé als wit was heerlijk. Stevige wijnen die prima passen bij een braai op niveau. Groot inslaan dus, deze biologische feestwijnen van Vinez."

maandag 12 juni 2006

9 juli, Proef wijn voor een goed doel

Wijnproeven en maatschappelijk betrokken bezig zijn? Dat kan! Ga zondag 9 juli aanstaande naar Bloemendaal en doe mee aan de wijnclinics, wijnquiz en proef wijnen bij de wijnproeftafel. Alles voor maar €25,00. Hiermee help je ouderen in India aan bijvoorbeeld schoon drinkwater. Hartstikke maatschappelijk verantwoord en nog lekker ook.

Klik voor een vergroting op de flyer
Uit de mail:

"Graag wil ik het volgende evenement onder je aandacht brengen: op 9 juli aanstaande organiseert WorldGranny onder het motto: ‘Hoe ouder hoe beter?’

in samenwerking met Wijnkoperij Hans Moolenaar (Bloemendaal), vinoloog Inge van Leuven en het Paviljoen van het Openluchttheater Caprera in Bloemendaal een bijzondere wijnproeverij voor het goede doel.

Middels een aantal wijn-clinics en een doorlopende proeverij met uitstekende wijnen kunnen bezoekers hun kennis over wijn verdiepen of verbreden.

Meer info vind je op www.worldgranny.nl

De opbrengst van de dag gaat naar een water- en voedsel project voor ouderen in de Thar woestijn in India."

- waterput, welke is gebouwd mede dankzij de steun van donateurs van WorldGranny.


Zon, barbecue en koele wijn

Met het lekkere weer zit heel Nederland aan de barbecue en aan het bier. Dat kan natuurlijk ook anders, een mooi glas witte wijn of een vriendelijke rosé uit de wijnkoeler past ook perfect bij de braadinstalaties op kolen of gas. Zo had ik van het weekend bijvoorbeeld een Torrelongares rosé open getrokken en genuttigd tijdens de barbecue. Frisse fruitige pret uit Spanje waarvan ik de rode varianten al kende. Deze rosé mag er ook wezen. Deze is gemaakt van grenache druiven, of garnacha zoals ze in Spanje zeggen. Heerlijk licht maar niet waterig, lekkere bite en flink wat fruit.


Torrelongares Rosé in een Torres wijnkoeler, ach de eerste vijf letters zijn hetzelfde én ze komen beide uit Spanje.


Lekkerwijntje:

"Deze Spaanse rosado is felroze van kleur, met de geur van framboos, aardbei en donkerrode bessen en een volle smaak.Spaanse 'rosado's' zijn krachtiger en meer uitgesproken van smaak dan roséwijnen uit andere landen. Ze doen het daarom heel goed bij stevige gerechten. Zalmmoot, tonijnsteak of lamscotelketjes van de barbecue: een rosado is ervoor gemaakt. Bij kruidige tapa's, een broodje chorizo of een pittige paela voelt de wijn zich vanzelfsprekend ook helemaal thuis. Serveertemperatuur 12°C. tot 14°C."

woensdag 7 juni 2006

Uit de kelder van de duivel: Casillero del Diablo Viognier

Gisteren was het 06-06- '06, een zeer duivelse dag. Wat past daar beter bij dan een wijntje uit de kelder van de duivel?! Casillero del Diablo Viognier, lekkere witte wijn die het goed doet bij een mooie zomermiddag op het balkon.
De viognier druif is relatief nieuw in het 'witte-wijnsegment'. Volgens Nicolaas Klei was in Frankrijk in 1968 nog maar 14 hectare beplant met viognier. Dat is nu anders en ook in de rest van de wereld heeft deze fijne druif voet aan/in de grond gekregen.
De naam ontstond doordat de wijnmaker deze 'special reserve' voor zichzelf wilde bewaren in een apart gedeelte van zijn wijnkelder. Om geïnteresseerden af te schrikken vertelde hij dat in die kelder de duivel woonde.

Te koop bij Albert Heijn en ook leverbaar in diverse smaken rood (syrah, merlot, cabernet sauvignon), rosé en wit.

"Wederom een bijna sensationele smaaksensatie van dit Chileense tophuis Concha Y Toro. Een vette, dikke viogner met lengte, diepte en een ferme afdronk presenteert zich. Abrikozenconfiture zowel in de neus als in de smaak, gelardeerd met een aangename 'vanilliteit', hetgeen ook de chardonnay kenmerkt van dit huis, zoals wellicht bekend. Een hele lichte tintel (2004) maakt het extra spannend en verkwikkend. Het is net weer dat extra's, waarin Chili zo goed in is, dat wordt meegegeven aan deze viognier, die we kennen in een veel bescheidener vorm, uit de Languedoc onder andere. Perfecte aperitiefwijn en lekker koud drinken. Eventueel drinken bij oosterse gerechten en een stukje zoetwatervis met weliswaar stevige saus. Culinair interessante wijn. Serveertemperatuur 8°C. tot 9°C." via lekkerwijntje.nl

Oei, in de Verenigde Staten moeten ze er $14,00 voor betalen, dan is het hier toch goedkoper om eventjes naar de Albert Heijn te lopen en ze mee te nemen als ze in de aanbieding zijn!

donderdag 1 juni 2006

Don Jacobo Rioja, El Descanso Shiraz, Ch. Rouviere en Paarl Heights

Deze week wat wijn die nog beoordeeld moesten worden. Al een tijdje terug gedronken en opgeslagen in het geheugen dus is deze beoordeling niet al te betrouwbaar volgens de politierechter. Ik doe een dappere poging. Als eerste de Don Jacobo Rioja. De (huis?)wijn van een befaamde tent in Zuidland. Helaas was deze een beetje te oud. Niet slecht maar gewoon te oud. Hopelijk komt de (toekomstige) eigenaar volgende keer met een wat jongere fles aanzetten ;)
------------------------------------

Snel de volgende: El Descanso Shiraz Reserva uit Cental Valley in Chili. Daar kunnen mooie wijnen vandaan komen, lekker vol en stevig, getaand door de hete Chileense zon, barstensvol rijp rood fruit en met een stevige bite. Helaas was dat deze wijn niet gegund. De makers mikken waarschijnlijk op het publiek dat nét de Pampas del Sur is ontgroeid en behoefte heeft aan rood gegist druivensap maar asjeblieft niet zo zuur. Een kilo restsuiker laten zitten en eventueel nog een halve kilo suiker toevoegen is het recept. Getveryukkie wat een laf zoet bocht, mijn tandjes kregen het zwaar te verduren, eerst een suikerbom naar binnen, daarna dezelfde suikerbom en meegekomen maagzuur naar buiten. Dit voer je je br33z3r-zusje van 16 nog niet...

------------------------------------

Is er dan helemaal niets goeds meer te melden? Dat is te zeggen, deze Chateau Rouviere Minervois is wel aardig voor een supermarktwijn van onder de 5 euro. Zoiets kostte deze dan ook bij de Plus als ik het juist heb. Wel aardig maar om nou te zeggen : spannend, opwindend, indrukwekkend, complex of geweldig... Nee, aardig, niet goed niet slecht, vleesch noch visch, hom/kuit enz.

------------------------------------


En dan nog eentje die ik nu net heb opengetrokken: Paarl Heights Dröe Rooi uit Zuid-Afrika. Deze begon ook al een beetje met het nadeel van de twijfel omdat ik de benaming Dröe Rooi niet vertrouw. Dat kan echt van alles zijn maargoed, eens proeven. Ah, valt niet tegen, genoeg bite en toch lekker wat zuren, wat rood fruit, lekkere nasmaak die eventjes blijft hangen. Eens opzoeken op het internet. Van de Sligro voor nog geen 3,50. Dat is een mooie prijs/kwaliteit verhouding! Studentenslobbervocht maar zonder de grote kater de volgende dag.

Nog even een citaat in het Zuid-Afrikaans van de achterzijde van het etiket:

"Hierdie volronde wyn is gevul met ryp vrugte geure wat besonder sag drink. Spesiaal berei om die ideale wyngenoot te wees vir alle rooivleis of pasta geregte."

Dat u het even weet.